Sigmund Fredriksen … “lensmannen skulle få meg til å gå bort fra at jeg hadde sett en båt på radaren”

Nordlys, torsdag 2. mai 2002.
TEKST TORGEIR BRÅTHEN 

Skulle tvinges til å trekke forklaringen


SKALAND Sigmund Fredriksen så et radarekko av et stort stålfartøy på kollisjonskurs med «Utvik Seniør» skjebnenatta i 1978. Denne observasjonen ville politimesteren i Harstad at han skulle trekke tilbake. 

– Min mor som jobbet på telegrafen overhørte en samtale mellom politimesteren i Harstad og lensmannen i Torsken. Der sa politimesteren at lensmannen skulle få meg til å gå bort fra at jeg hadde sett en båt på radaren. Lensmannen svarte at «det tviler jeg på at han Fredriksen gjør». Dette er noe jeg har båret på i alle år, og som jeg er sjeleglad for å få ut nå. Det har irritert meg noe så til de grader at jeg skulle bli mistenkeliggjort for å fare med tøv, oppspinn og usannheter, sier Sigmund Fredriksen som var skipper om bord på fiskebåten «Svein Ro ger» som var ute på havet sammen med «Utvik Senior» på ulykkesnatta. 

– Hvorfor tror du at politimesteren ville dette?

– Han hadde vel sine instrukser fra høyere hold igjen. Jeg har mine teorier om hva som egentlig ligger bak at de ville ha meg til å endre forklaring, men de vil jeg holde for meg selv inntil videre, sier Fredriksen. 

Ville ikke høre om dette 
Radarekkøet bekreftes av Arvid Pettersen som var om bord på «Svein Roger», men han snakket aldri den gamle granskingskonunisjonen med. 

– Den gamle havarirapporten var et bestillingsverk. De ønsket å konkludere med at «Utvik Senior» gikk på et skjær, og ville ikke høre på noen andre forklaringer og opplysninger. Fartøyet vi så på radaren passerte bare en kilometer fra oss, med kurs direkte mot «Utvik Senior». 

Men på grunn av at det var et djevelsk snøkov kunne vi ikke se noe om hvilket fartøy det var, sier Pettersen, som for øvrig bare noen måneder før selv hadde jobbet på Utvik Senior og kan takke høyere makter for at han hadde skiftet båt. 

Observasjonen av et radarekko fra et stort stålfartøy bekreftes også av trålskipper Harald Elverland som var om bord på Vestvågøy. Han ble heller aldri kontaktet av politiet eller granskingskommisjonen.

%d