Så russisk spionskip timer før Utvik Senior ble rent i senk

Dagbladet, SKJALG FJELLHEIM, 30. april 2002 

Så russisk spionskip like før Utvik-forliset

TROMSØ (Dagbladet): Et russisk etterretningsskip ble sett på fiskefeltene utenfor Senja bare timer før fiskebåten «Utvik Senior» ble rent i senk av et ukjent fartøy. – Jeg er helt sikker på at den var russisk, sier fiskeskipper Henry Solbakken til Dagbladet. 

Flere fiskere gjorde – omkring tidsrommet for forliset – observasjoner av fremmede fartøyer som ikke ble registrert eller identifisert av havarikommisjonen som skulle «granske» forliset. 

-Båten jeg så var en mørk stålbåt, rund i baugen og om lag 60 meter lang. Første gang vi så den var klokka 11. Den gikk frem og tilbake utenfor territorialgrensa hele dagen, forteller fiskeskipper Henry Solbakken i fra Sommarøy om det han så 17. februar for 24 år siden. 

Ikke forklart seg 
– På et tidspunkt var vi bare 500 meter fra skipet. Jeg er helt sikker på at det var russisk. Vi så mange russiske skip i disse åra, de var lette å kjenne igjen, sier han. 

Solbakken ble aldri bedt om forklare seg etter at «Utvik Senior» forsvant, verken for politi- et eller havarikommisjonen. 

– Men jeg har sett vrakdelene og er ikke i tvil om at årsaken til forliset var en kollisjon på åpent hav, sier han. 

I dag utelukker ikke Solbakken at han kan ha sett den samme stålbåten som andre fiskebåter observerte på sine radarer samme kveld som «Utvik Senior» forsvant. 

Storpolitikk 
-Vi var på vei mot land. På radaren så vi et fartøy på vei nordover, på kryssende kurs med “Utvik Senior», sier fisker Einar Johansen fra Botnhamn. 

-Hvor ble det av denne båten? Stakk den til havs? Det har vi aldri fått noe svar på. I 23 år har folket på Senja tenkt at sannheten om forliset ikke tåler dagens lys, sier Johansen. 

Havområdene utenfor Senja var under den kalde krigen interessant for stormaktene. NATO hadde flere lyttestasjoner i området, som på Andøya. Russiske etterretningsskip var hyppige gjester i farvannene.

– Spionskipene var et helt vanlig syn utenfor Senja på 70-tallet, særlig i forkant av og under marineøvelser. Skrogene ga inntrykk av at det var trålere, i virkeligheten var skipene fullpakket med avansert etteretningsutstyr, sier tidligere sjef for kystvaktskvadron Nord, Torstein Myhre. 

– Vi kalte dem ELINT-båter, de holdt seg i områder der det var lett å ta imot radiosignaler, sier Myhre til Dagbladet.

På dagtid holdt russerne seg utenfor norsk foarvann.

– Men i ly av mørket pleide de å krysse grensa, det vet alle som drev fiske, sier Einar Johansen.


Ber forsvaret om svar
– Dette var et militært meget sensitivt område. Det er vanskelig å tenke seg annet enn at fartøyet som har kollidert med «Utvik Senior» ble registrert av Forsvarets ytre radarnett, sier Georg Blichfeldt. 

Blichfeldt samarbeider med de etterlatte, og har gjort mye research for NRK Brennpunkt, som viser en dokumentar om forliset i kveld. 

– Politiet ba om utskrift av Forsvarets radarplott. Men så langt jeg kan se, har verken politi eller havarikommisjon fått tilgang til dette, og det er grunn til å spørre om Forsvaret har holdt tilbake informasjon, sier han. 

De siste åra har Alf Helge Abelsen, sønn av avdøde skipper Ola Abelsen, fått flere anonyme telefoner fra ansatte i Forsvaret. 

-Jeg har følt det slik at det er folk som har behov for å fortelle den riktige historien om hvorfor pappa mistet livet. Henvendelsene er for mange til å være tilfeldigheter og har ikke gjort mysteriet mindre. 

Fisker Sigmund Fredriksen har blitt kontaktet av en ansatt på Grøtavær fort. Forliskvelden så han sjøl en båt på kollisjonskurs med Utvik. 

– Jeg ble kontaktet av en person i Forsvaret som sa at de hadde sett det samme på sine radarskjermer, sier han. 

%d