Politiet: “… håndfaste opplysninger … større skip på kollisjonskurs …”

Aftenposten, 19 februar 1978

“UTVIK SENIOR” RENT I SENK AV UKJENT SKIP?

Var det et større, ukjent fartøy som rente i senk fiskebåten «Utvik senior» vest av Senja sent fredag kveld? Hele mannskapet på ni er fortsatt savnet, og det er nå lite håp om at noen av dem vil bil funnet i live. Politimester Ole-Fredrik Bakken ved Senja politikammer i Harstad, bekrefter overfor Aftenposten at politiet har fått håndfaste opplysninger om at et større skip lå på kollisionskurs med fiskefartøyet kort tid før «Utvik senior» gikk til bunns. 

Fiskeskipper Sigmund Fredriksen på “Svein Roger” av Gryllefjord har opplyst til politiet at han umiddelbart før forliset hadde registrert det ukjente fartøyet som lå på kollisjonskurs med “Utvik senior”. Lensmann Gudmund Trulssen i Gryllefjord sier til Aftenposten at det skal være en annen fiskeskipper som har gjort samme observasjon. 

Foreløbig har ikke politiet klart å oppspore det ukjente skipet. Skipper Sigmund Fredriksen har opplyst til lensmannen, at det antagelig dreiet seg om et større stålskip. Politiet har fått opplysninger fra Sjøforsvaret om at ingen av deres fartøyer har vært i området på det aktuelle tidspunkt, og det foreligger heller ikke andre informasjoner om det ukjente skipet. 

På denne bakgrunn, har politiet nå to teorier omkring hva som skjedde da “Utvik senior” gikk til bunns ca. fem nautiske mil ut fra Okseneset mellom Mefjorden og Bergsfjorden. Enten er den rent i senk av det ukjente skipet, eller så er fiskefartøyet brukket ned av sjøen i det kraftige uværet fredag kveld. Idag vil man forsøke å gå ned til vraket ved hjelp av Sjøforsvarets dykkere. Vraket ligger på ca. 40 favners dyp – ca. 70 meter. Det var omtrent l samme område utenfor Nord-Senja at fiskebåten «Fritz Erik” forliste i januar 1976. 

Vraket ble oppdaget ved at garnkuler som fiskebåten medbragte var steget opp til overflaten. Disse var trolig festet med liner til vraket, opplyser Redningssentralen l Bodø. Kulene bærer kjennetegn som har vært brukt til å merke garnbrukene til “Utvik Senior”. 

Ved Telstevik, sørvest for vrakstedet, er det funnet to tomme redningsflåter og ialt syv livvester som stammer fra “Utvik senior”. Dessuten er flere vrakrester drevet i land. 

Nødpeilesenderen fra “Utvik senior” ble funnet av en mindre motorbåt søndag et stykke nord for det stedet forliset skjedde. Lensmann Trulssen sier at “Utvik senior” må ha gått ned innen en halv time efter at den sist hadde radiokontakt med fiskebruket på Skaland på Senja, og med en annen fiskebåt kl. 21.10 fredag kveld. Kapteinen ombord oppga da posisjon og sa at han regnet med å være inne i Steinsfjord i Bunkefjorden med fisk vel en time senere. Vraket ble funnet tre nautiske mil fra den posisjonen han oppga. Siden båten ikke tok radiokontakt da den kom i vanskeligheter, må forliset ha skjedd meget raskt.

%d bloggers like this: