… nå lokalisert …

Helga Pedersen, Bergens Arbeiderblad, 21.08.1979

Bergensere fant “Utvik Senior”
Ingen tvil: Båten ble rent i senk

«SENIOR» – kan vi tydelig lese på babord side av brofronten av det som engang var «Utvik Senior» av Gryllefjord. I-en ligger slengt nedenfor. Den andre siden av broen, hvor resten av navnet skulle stå, er fortsatt ikke funnet. Men ingen er lenger i tvil om at det er den forsvunne fiskeskøyta som nå er blitt lokalisert.

Undertegnede har selv hatt anledning til å studere bildene som ble tatt i området utenfor yttersida av Senja, der «Utvik Senior» gikk ned 17. februar 1978 på en uforklarlig måte.Og billedmaterialet levner etter vårt syn ingen tvil. Båten er blitt pårent!

Da båten gikk ned var det Nato-øvelse i området!

Det var Torbjørn Mohn og Svein Moldeskred fra firmaet Bennex i Bergen som med en fjernstyrt undervannsbåt med undervanns-kamera som fant det endelige bevis på hvor vraket «Utvik Senior» var blitt av. Leteaksjonen har pågått siden 5. august, og de to kom til Bergen i går. Vi har sammen med dem gått gjennom store deler av det billedmaterialet som nå foreligger, billedmateriell av meget god kvalitet. Men de to vil ikke uttale seg om hvordan og hva som har skjedd. Billedmaterialet får tale for seg selv, sier de to til Bergens Arbeiderblad.

Allerede den gang «Utvik Senior» gikk ned, fant redningsskøyta «Paul Johansen» masser av vrakgods nordvest for Senja. Vrakgods som ble betegnet som «peisved», så istykkerslått var det. Senere er det dukket opp en god del vrakgods langs strendene på yttersida av Senja. Men ingenting som har kunnet løse mysteriet om hvordan den solide fiskeskøyta kunne gå ned så fort. «Utvik Senior» var på 85.6 fot. Selve skroget var av laminert tre, mens overbygget var av aluminium. Blant fiskerne i området ble den betegnet som en meget solid fiskeskøyte. Den hadde 9 manns besetning. Ingen av dem er ennå blitt funnet. 

Ulykkeskvelden gikk en annen fiskeskøyte fra feltet litt før «Utvik Senior». Denne kom vel inn til Mefjordvær. Været ble vel og merke dårligere utover kvelden, men redningsskøyta «Paul Johansen» som gikk ut fra Gryllefjord hadde ingen vansker under leteaksjonen den gang. 

Og etter det billedmaterialet som nå foreligger, er det vel liten grunn til å tro at det var vær eller hav som har ført til «Utvik Senior»s siste reis. Store deler av båten er nå funnet. Mellom annet en davitt til livbåtene, laget av solid stålmateriale. Denne er slitt over som skulle det være bomullstråd. Videre har en funnet en lukekarm av meget solid kaliber som bærer tydelig preg av å være pårent. Hele karmen er skjevslått og buler tydelig inn på den ene siden. 

«Utvik Senior» hadde et skrog som var bygget av laminert tre. Luken var derfor festet til meget tykke laminerte bjelker. På bildene kan en tydelig se selve bjelkene splintret som om det skulle være fyrstikker. 

I det hele tatt bærer det vrakgods av tungt, solid materiale som nå er avbildet preg av å ha vært pårent av noe med meget stor kraft. I området, som strekker seg over flere sjømil, har en funnet en rekke lettere gjenstander, fra sjøstøvler, aluminiums-panner, en hel dør med en vindusrute som ikke er knust, deler av en livbåt, deler av masten inntullet i en garnvase. Og som tegn på den kraft som båten må ha vært utsatt for, kan nevnes en dørkplate av 6 mm aluminium som er krøllet sammen som om det skulle være en papirbit. 

%d