Lensmann … etterhvert som vi finner vrakgods styrkes kollisjonsteorien

Hermann Sørensen, VG, 19 februar 1978

Utvik Seniors forlis
Kollisjon mest sannsynlig

Tromsø (VG) – Det blir stadig mer sannsynlig at forliset utenfor Senja fredag kveld, som krevde ni menneskeliv, skyldtes kollisjon med et annet fartøy. Etter hvert som vi finner vrakgods fra “Utvik Senior”, styrkes kollisjonsteorien, sa lensmann Gudmund Trulsen til VG i går kveld.

– Det som hittil er funnet av vrakgods, er så smått og sundmalt at uværet alene neppe kunne ha forårsaket så store ødeleggelser. Letingen i dag har forøvrig ikke ført til særlig mange nye funn fra «Utvik Senior». Jeg har for øvrig nettopp nå fått inn melding om at det er funnet deler av en kjøl og en båtside på et par holmer et stykke herfra, men jeg har ennå ikke hatt anledning til å se dette funnet. 

Det er dessuten nå bekreftet at to andre båter som var ute på feltet, registrerte et stålfartøy på sine radarer – et fartøy som lå på kollisjonskurs med «Utvik Senior». 

Leting 
– Hva gjør man for å få tak i fartøyet som eventuelt har kollidert med «Utvik Senior»? 
– Dette letearbeidet er nå gitt høy prioritet og mulighetene til å finne fram til båten, skulle være de beste. Men uten at fartøyet melder fra selv, kan dette allikevel bli et møysommelig og langvarig arbeid. 

– Er det noen mulighet for at en slik kollisjon kan ha skjedd uten at stålfartøyet har merket det? 
– Ikke med mindre det dreier seg om et hangarskip, fastslår lensmann Trulsen. Lensmann Trulsen avviser for øvrig teorien om at forliset kan være forårsaket av en eksplosjon om bord i «Utvik Senior». 

Lensmannen har vært i kontakt med den tidligere eieren, som har fortalt at båten ikke førte eksplosjonsfarlige stoffer i et omfang som kunne ha forårsaket en slik eksplosjon. Det er dessuten funnet en lugardør hvor glasset i døra var intakt, noe som ville vært utenkelig om det hadde vært eksplosjon om bord. 

Dykking
Et marinefartøy fra Harstad med dykkere om bord kom til Gryllefjord i går kveld. Planen er at marinedykkerne skal gå ned til vraket og om mulig der finne forklaringer på hvorfor og hvordan denne ufattelige tragedien skjedde. Været i området er igjen blitt dårligere, og lensmann Trulsen har lite håp om at dykkerne kan gå ned til vraket før tidligst tirsdag morgen. 

%d bloggers like this: